Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Allerdaagse vergiften

 

Hoewel wij van honden vaak de indruk hebben dat het wandelende vuilnisvaten zijn die alles kunnen vreten en er vaak nog geen last van hebben ook, kan een hond wel degelijk last krijgen van zijn darmen – of nog veel erger.

Van ‘gewone’ etenswaren kunnen honden al behoorlijk ziek worden. Te veel van hun eigen, en zeker een ander hondenvoer, toevoeging van flink wat vette jus of andere ‘verwennerijen’ (dierendag, feestdagen), grote hoeveelheden suiker: hier kan de hond allemaal behoorlijk beroerd van worden. En ook honden kunnen salmonella- en andere soorten voedselvergiftiging oplopen, vooral als ze niet helemaal fit zijn. Vaak komen ze er dan vanaf met overgeven en diaree, maar soms, zeker in het geval giftige stoffen, kan het ernstiger vormen aannemen.

Chocolade
Chocolade is gevaarlijk voor uw hond. De mate waarin hangt af van de concentratie aan cacao, de hoeveelheid die de hond op heeft en de grootte van de hond. Een reep melkchocolade levert meestal niet meer op dan flinke diaree. Deze begint meestal 12 tot 24 uur na het eten van de chocolade. Het kan zijn dat uw hond hiervoor behandeld moet worden door de dierenarts. Melkchocolade in grote hoeveelheden, en minder grote hoeveelheden pure chocolade of chocolade voor het koken, kunnen echter ernstiger problemen opleveren. De meest voorkomende symptomen zijn snelle opgewondenheid, onrustigheid, meer plassen, overgeven, en trillende of gespannen spieren. Soms leidt dit tot een verhoogde temperatuur en zelfs tot hartstilstand. Een ernstige vergiftiging kan dodelijk zijn.
Klik hier voor de uitgebreide informatie.

Als u weet dat de hond chocolade op heeft, kunt u hem tot één of twee uur daarna over laten geven. Een product als Norit kan de opname van de giftige stoffen in de darmen helpen tegengaan.

Neem liever het zekere voor het onzekere en neem contact op met uw dierenarts.
 
Munten
Sommige honden eten de gekste dingen. Soms uit de gewoonte alles door te slikken, maar vaak ook uit een vorm van hebberigheid: “snel even doorslikken voordat de baas het afpakt”. Munten zijn vaak onschuldig, maar sommige buitenlandse munten bevatten zink. Zink kan bij de hond leiden tot overgeven en tot anemie. Soms zelfs kan de hond eraan dood gaan.

Planten
Veel kamer- en tuinplanten zijn giftig voor uw hond. Sommige geven alleen een vage irritatie, andere zijn echt levensbedreigend. Zeker planten met besjes en andere opvallende aspecten wil de hond nog wel eens eten. Vooral pups gaan graag op onderzoek uit om te ontdekken wat er nu wel en niet eetbaar is in hun omgeving. Maar ook als uw hond normaal geen planten eet, als hij last heeft van zijn maag en wil overgeven, kan het toch zijn dat hij planten gaat kaal grazen. Als hij buiten ruw gras kan eten, gaat daar zijn voorkeur naar uit.

Binnen en, als u geen gras hebt staan, ook in uw tuin zoekt hij alternatieven. Weliswaar geeft de hond daarna meestal snel over, maar sommige planten zijn zo giftig dat dit toch erg gevaarlijk kan zijn. Als u niet zeker weet of een kamerplant giftig is of niet, hou die dan buiten bereik van uw hond. In de tuin kunt u giftige planten beter achterin de border zetten, waar de hond hem niet zo snel tegen komt – of, beter nog, plant ze helemaal niet.

Een aantal giftige kamer- of serreplanten: oleander, herfsttijloos, gloriosa. Een aantal giftige tuinplanten zijn: bepaalde soorten coniferen, vingerhoedskruid, monnikskap, azalea, lelietjes-van-dalen, gouden regen, blauwe regen, bepaalde clematissen, klimop, karmozijnbes, peperboompje, taxus. Een uitgebreidere lijst vindt u in het artikel ‘Gevaarlijke planten’.

Insecticiden en meststoffen
Het is zaak te voorkomen dat uw hond in aanraking kan komen met pesticiden, maar ook met meststoffen. Niet alleen de verpakking met inhoud, maar ook na gebruik kunnen deze middelen zeer gevaarlijk zijn. Honden zijn vaak erg nieuwsgierig wat de baas nu weer in de tuin (of in huis) heeft gedaan en gaat vervolgens op onderzoek uit. Meststoffen ruiken voor honden ook nog eens erg aantrekkelijk. Uitkijken en de verpakking goed wegbergen dus!

Antivries
Antivries smaakt voor honden lekker zoet – net als voor mensen, denk maar aan de witte-wijnschandalen in de jaren tachtig. Als u wat antivries morst bij het bijvullen van het reservoir in uw auto, bestaat de kans dat uw hond het oplikt. Aangezien een theelepel al ernstige schade aan de nieren (en erger) kan veroorzaken, is het zaak goed op te ruimen als u klaar bent met het bijvullen.

Menselijke geneesmiddelen
Veel vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor mensen zijn zeer gevaarlijk voor de hond. Ibuprofen (pijnstiller voor hoofdpijn e.d.) kan leiden tot schade aan de nieren en maagzweren veroorzaken bij honden. Aspirine heeft vergelijkbare effecten. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Zorg er dus voor dat uw hond deze middelen niet per ongeluk binnen kan krijgen.

Dit zijn maar een paar dingen waar u met uw hond mee moet uitkijken. De lijst is allesbehalve volledig. Honden kunnen de gekste dingen eten en er behoorlijk ziek van worden of zelfs aan dood gaan. Wat wij mensen kunnen doen, is zoveel mogelijk voorkomen dat giftige middelen en planten voor de hond makkelijk toegankelijk zijn.

Bij twijfel: naar de dierenarts!!!

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Bij bovenstaande voorbeelden wordt vaker aangeraden de hond te laten overgeven. Dat geldt inderdaad voor veel giftige stoffen. Bij andere middelen kan het (opwekken van) braken juist onherstelbare schade aan uw hond toebrengen.
Bij de minste twijfel over de ernst van een vergiftiging, mag u dan ook nooit met eigen middeltjes aan de slag gaan.

Bel meteen uw dierenarts, geef – als u dat weet – direct telefonisch door welk middel de hond binnen heeft gekregen. Uw dierenarts kan op dat moment nagaan wat voor soort vergif het is, hoe hij (of u) moet handelen en wat voor geneesmiddelen hij eventueel klaar moet zetten. Neem liefst ook de verpakking mee naar de praktijk.

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven