Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

U wilt een hond maar weet u het zeker?

 

Het lijkt zo leuk: zo’n vrolijke kameraad in huis. Maar er zijn veel dingen die u heel goed moet beseffen
De gemiddelde hondenleeftijd is 10 tot 13 jaar dus als u een hond koopt heeft u hem dus voor vele jaren in huis en beïnvloed hij een groot deel van uw leven. Dit is meestal in positieve zin maar er zijn ook negatieve aspecten waar u rekening mee moet houden.

Gebonden zijn
Een hond kan niet overal mee naar toe genomen worden maar u kunt hem ook niet te lang alleen thuis laten. Dit kan betekenen dat u speciaal voor uw hond naar huis zal moeten gaan terwijl u misschien veel langer weg was gebleven. Ook tijdens vakantie of weekendjes weg zal u daar rekening mee moeten houden. De hond vergt dagelijks ook flink wat tijd. Denk hierbij aan uitlaten, verzorgen, trainen en opvoeden, spelen en lichaamsbeweging. Het eerste half jaar tot een jaar van een pup is de tijdsinvestering enorm. Denk hierbij aan bv. zindelijkheidstraining en de basisopvoeding.

Investering
Er zijn mensen die €1000,00 te veel geld vinden voor de aanschaf van een hond en zoeken daarom naar een goedkopere. Dit is natuurlijk een hele boel geld en een goedkopere hond is niet per definitie een minder goede hond. U moet u natuurlijk wel realiseren dat de aanschafkosten gerelateerd zijn aan de totale kosten die u zijn verdere leven voor hem moet maken dus dan valt het best wel mee. Denk eens aan de kosten van het voor wat voor middelgrote honden toch al snel uit kunnen komen op zo’n € 50,00 per maand. De dierenarts zijn ook kosten die regelmatig terug komen Als uw hond gezond is zullen de kosten hiervoor wel mee vallen maar het wordt een ander verhaal als uw hond vaak ziek is. Kosten voor de training, trimsalon, benodigdheden, hondenbelasting ed.

Kijk niet alleen naar de leuke honden die u kent of een hondje bekend van televisie. (bedenk dat bv Lassie in werkelijkheid niet één maar meerdere goed getrainde honden zijn) U wordt daar wellicht door verleidt maar u zal er zelf alles aan moeten doen om een leuke goed opgevoede sociale hond te krijgen.
Opvoeden van een hond kost veel tijd en inzicht en is zeker niet makkelijk voor iedereen.

U wilt een hond: u weet het zeker!

Wilt u een pup of al een volwassen hond?
Als u eenmaal heeft besloten een hond aan te schaffen komen de volgende keuzes om de hoek kijken. Wat wilt u een pup of een al volwassen hond. Dit is voor iedereen persoonlijk. De meeste mensen kiezen voor een pup omdat u dan de hond van jongs af aan kan opvoeden en zo vormen. Sommige mensen kiezen juist voor een volwassen hond omdat ze graag een herplaatser een nieuwe kans willen geven. Het opvoeden van pup kost heel veel tijd maar het opvoeden van een volwassen hond kan net zoveel tijd kosten Denk dat er honden zijn die her opgevoed moeten worden om in uw situatie te passen.
Wilt u een volwassen hond dan kunt u de volgende dingen doen:
Gaan kijken in het dierenasiel.
Contact opnemen met een rasvereniging van de ras van uw keuze. Er zit binnen in zo’n vereniging altijd iemand die zich bezig houdt met herplaatsing van volwassen honden.
U kunt contact opnemen met organisaties die zich bezig houden met het herplaatsen van honden en andere huisdieren.

Wilt u een rashond of een rasloze hond?
Wanneer u kiest voor een kruising is het verstandig om eerst uit te zoeken aan welke kenmerken de kruising moet voldoen. Denk hierbij aan de grootte, soort, vachtstruktuur ed. Kruisingen hebben het voordeel dat de kans op aangeboren erfelijke afwijkingen kleiner zijn dan bij rashonden. Een kruising is ook veel goedkoper in aanschaf. Ze zijn vaak sterker en worden ouder. Kiest u voor een rashond dan weet u van te voren hoe de hond er uit gaat zien als deze volwassen is en zijn genetische aanleg.

Waar moet u bij genetische aanleg aan denken?
* U weet dat een bepaalt ras meer beweging nodig heeft dan het andere.
* Bepaalde rassen zijn relatief rustig van aard maar sommige rassen zijn juist druk
* Wat zijn de bekende erfelijke afwijkingen/ziektes?
* Zijn het jagers?
* Heeft het ras veel vachtverzorging nodig?
* Hoe makkelijk of moeilijk is het ras op te voeden?

Er spelen voor de uiteindelijke vorming van het karakter nog veel meer andere factoren Het is dus niet mogelijk om sommige eigenschappen zoals rustig, waaks leergierig aan alle honden van een bepaald ras. U moet zich niet laten misleiden door bepaalde raskenmerken zoals een echte kindervriend ed. De kans op een bepaalde aanleg of karaktertrek is groter bij een hond van het ene ras dan bij een ander ras maar raskenmerken zeggen alleen iets over de kans op en is geen garantie voor dat de hond van dat ras daadwerkelijk ook zo is.

U kunt hier veel over lezen in boeken of internet maar ook op hondenshows ziet u veel verschillende rassen en u kunt daar altijd met de eigenaar of fokkers praten over een bep. ras. Rasverenigingen behartigen de belangen van een bep. ras en daar kunt u alle algemene informatie krijgen Ook kunt u daar informatie krijgen over fokkers en waar er eventueel pups beschikbaar zijn.

Aanschaf van een pup
Het belangrijkste is de vorming van het karakter en de omstandigheden waaronder de pup opgroeit. Dit is belangrijker dan de genetische aanleg. Tussen de leeftijd van 4 – 12 weken zit de pup in wat wordt genoemd de primaire socialisatie of inprentingsfase. De pup leert wat wel en niet in de normale leefwereld hoort. Zit een pup in deze fase geïsoleerd dan houdt hij de rest van zijn leven hier een enorme achterstand op na. De leeftijd van 4 – 7 weken zijn het meest belangrijk als het gaat om socialisatie.

Koop nooit een pup bij een puppiefarm of centra
Ga nooit naar een zogenaamde puppiefarm of centra ook al ziet er er nog zo betrouwbaar en schoon uit. Deze geven vaak zeer misleidende informatie. Deze farms of centra zitten geheel verspreid over ons land maar ook in België. Bij deze centra verkopen ze vaak heel veel verschillende rassen en deze worden soms ook aan huis bezorgd. Ook verkopen sommige dierenspeciaalzaken in België pups online. HIER MOET U BESLIST GEEN PUP KOPEN.

Deze hondjes zijn relatief goedkoop omdat ze meestal geen stamboom hebben maar meestal geld er hier goedkoop is duurkoop (lees miskoop) De informatie die u krijgt is vaak misleidend. Er wordt u verteld dat de puppies afkomstig zijn van particuliere die niet alle puppies zelf verkocht kregen. De waarheid is dat alle pups uit zo’n farm gefokt zijn speciaal voor de puppiefarm. Ze maken deel uit van grootschalige hondenhandel waar geld voorop staat en waar van zorg en liefde geen sprake is. Vaak zijn de puppies niet goed gesocialiseerd.

Het is wettelijk verboden pups jonger dan 7 weken van de moeder te scheiden

Dan opzoek naar een goede fokker
Als u er achter bent wat u in uw toekomstige huisgenoot zoekt dan kunt u pas gericht gaan zoeken naar een goede pup. U moet wel een duidelijk beeld hebben van uw wensen zodat u niet wordt verleid door het eerste vertederende puppie die u ziet. Uw keuze maakt minstens de eerst komende 10 jaar deel uit van uw leven.

Adressen van goede fokkers
Deze kunt u op verschillende manieren verkrijgen bv op internet, rasvereniging, tijdschriften en advertenties waar puppies worden aangeboden. Vraag aan de desbetreffende fokker alles waarvoor u belangstelling heeft. Komt u er echt zelf niet helemaal uit zoek dan iemand die met u mee kan denken vragen en kan zien.

Voor u naar een pup gaat kijken.
Wanneer u gegevens heeft gevonden met betrekking tot een fokker van een nestje dat uw belangstelling heeft, dan zijn er een aantal dingen die u aan de fokker kunt vragen voordat u besluit of u het betreffende nestje wilt gaan bekijken.:

De eerste vragen die u kunt stellen zijn hele concrete: zijn er nog puppies te koop? Zo ja, hoeveel? Reuen en/of teven? Wanneer zijn de pups geboren?

Een achterstand die is opgelopen in de periode dat de hond tussen de 4 en de 8 weken oud was, haalt u niet gemakkelijk in. Zoek daarom een fokker die de pups het liefst in huis laat opgroeien en die ze in elk geval positief kennis laat maken met zoveel mogelijk zaken (veel verschillende mensen, kinderen, lawaai, andere honden enzovoort). Vraag aan de fokker hoe en waar de puppies opgroeien.

Een goede fokker laat de pups ook niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een heel belangrijke rol in het leren van de hondse taal en manieren. Vraag aan de fokker vanaf welke leeftijd u een puppie mee mag nemen. Minimaal 8 weken oud is ons inziens een goede leeftijd om te verhuizen naar een nieuwe baas, jonger dan 7 weken oud is echt te vroeg! Is de pup 10 weken of ouder, dan tellen de omstandigheden waarin de puppy is opgegroeid bij de fokker extra zwaar. Een puppy van 10 weken of ouder heeft immers al een groot deel van de zo belangrijke primaire socialisatieperiode achter de rug. Is een pup van deze leeftijd relatief beschermd/geïsoleerd opgegroeid dan kunt u beter op zoek gaan naar een jongere pup, of eentje die door de fokker al uitstekend is gesocialiseerd! Voor een puppy van deze leeftijd betekent een goede socialisatie door de fokker ondermeer, dat deze de pup al mee uit wandelen neemt en heeft geleerd om aan een lijn te lopen.

Stel vragen die voortkomen uit het beeld dat u voor u zelf heeft gemaakt t.a.v. een ideale hond voor u. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een bepaalde hondensport te gaan beoefenen, vraag aan de fokker of hij/zij denkt dat de puppies daar in aanleg geschikt voor zijn en waarom wel of niet.

Wanneer u naar aanleiding van de antwoorden op de bovengenoemde vragen enthousiast bent geworden, dan kunt u met de fokker afspreken wanneer u kunt komen kijken. Twijfelt u? Maakt u dan liever geen afspraak! Tenzij u erg sterk in uw schoenen staat, bent u wellicht snel “verkocht” als u die schattige puppies eenmaal ziet. Zelfs al voldoen ze eigenlijk niet helemaal aan uw ideaalbeeld. En dat zou jammer zijn; u maakt immers nu een keuze die voor vele jaren invloed zal hebben op uw leven!

Op zoek naar een goede fokker: wanneer u gaat kijken…
U moet zich niet te veel laten leiden door het uiterlijk van de pup mits u een pup zoekt die show kwaliteiten bezit. Vraag naar de karakters van de puppies en overleg welk karakter er het beste bij u past. Kijk hoe dominant of onderdanig de pup is. Pak niet de pup die haantje de voorste is maar zeker niet het onzekerste hondje tenzij u weet waar u aan begint.

Waar u op moet letten en de vragen die u kunt stellen
* Vraag naar de karakters van de verschillende puppies.
* Wil de fokker er heel veel over vertellen is dat natuurlijk een heel goed teken. Dit bewijst dat een fokker er intensief mee bezig is
geweest met het groot brengen en socialisatie.
* Wat is het karakter van de vader en moeder. In de meeste gevallen is alleen de moederhond aanwezig omdat de vaderhond alleen is
gebruikt als dekrui en ergens anders woont.
* Waarom heeft de fokker deze vader en moederhond gekozen? Een goede fokker kan dat zeer goed uitleggen waarom deze
combinatie.
* Wat heeft de fokker allemaal gedaan en niet gedaan omtrent de opvoeding en socialisatie?
* Hebben de puppies al kennis gemaakt met veel mensen?
* Zijn ze al gewend aan kinderen?
* Hebben ze al contact gemaakt met andere honden of huisdieren?
* Is er al begonnen met de zindelijkheidstraining of lopen aan een lijn?
* Zijn ze al buiten geweest?
* U moet natuurlijk ook goed letten op de gezondheid en conditie van de pup en de moederhond. Zijn ze vrolijk en levendig en hoe ziet
hun vacht eruit. Hebben ze geen diarree of natte oogjes. Zijn ze niet te mager of te dik.
* Zijn ze al ingeënt en hebben ze een ontwormingskuur gehad of wat moeten ze nog krijgen.
* Vraag ook wat de nadelen en voordelen zijn van het betreffende ras als dat van toepassing is. Een goede fokker kan daar heel veel
over vertellen.
* Vraag welke eisen de fokker stelt aan zijn pupkopers. Een goed fokker zal eerst kijken aan wie hij zijn puppies verkoopt.
* Vraag naar de verdere voorwaarden en condities die de fokker stelt.
* Hoeveel kost de pup.
* Is er een koop contract en wat houdt deze in.
* Is er een mogelijkheid of garantie dat de hond teruggebracht mag worden als daar een reden voor is. Wat zijn daar de voorwaarden
van.

Let op dat u niet een fokker treft die op grote schaal honden fokken onder relatief slechte onstandigheden. Er zijn fokkers die de puppies pas in huis halen als u een afspraakt heeft om te komen kijken. De fokker kan voordoen of de puppies in huis opgroeien terwijl dit niet het geval is. Als u de bovenstaande vragen hanteert kunt een goed beeld krijgen van de fokker en hoe hij met de pups omgaat.
Een goede fokker is enthousiast en is nauw betrokken bij zijn puppies en zal het zeker leuk vinden om er heel veel over te vertellen. Is dit niet zo en de fokker weet relatief heel weinig en als hij de vragen die u stelt irritant vind wantrouw dan de fokker.

Kindvriendelijke honden
Er bestaan geen honden die kindvriendelijk worden geboren in tegenstelling wat sommige advertenties of fokker beweren. Een pup moet leren en ervaren dat kinderen leuk kunnen zijn om mee te spelen. Het ene ras leert dit sneller dan het andere ras. Wilt u een kindvriendelijk hond let dan op de positieve ervaringen die de hond als pup heeft op gedaan met kinderen. Dit is belangrijker dan letten op het ras.

U moet natuurlijk heel voorzichtig blijven omtrent de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. De hond kan en zal bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven zelfs als de hond heeft geleerd kindvriendelijk te zijn.

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven