Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Huisdier in de vakantie

Als reislustige huisdierenbezitter sta je elke keer weer voor het zelfde dilemma: neem je je huisdier mee of laten we hem thuis? Het reizen met je hond of kat hoeft voor dichterbij gelegen bestemmingen allang geen probleem meer te zijn. Via het internet kun je al vooraf in de database van aanbieders van vakantie accommodatie op zoek gaan naar vakantiehuisjes, hotels of campings waar het meenemen van honden, katten, poezen en andere huisdieren is toegestaan.

Hoe reislustig is jouw huisdier?
Niet ieder dier kan, mag of wil mee op reis. Katten bijvoorbeeld beleven geen enkel plezier aan vakantie. Zij hechten enkel aan een vertrouwde omgeving en een gevuld eet en drinkbakje, iets wat de buurman of een kennis tijdens je afwezigheid kan verzorgen. Een hond thuislaten is echter een ander verhaal, want deze moet worden uitgelaten. Als je geen kennis hebt die goed met honden overweg kan en tijdens je afwezigheid op je hond wil passen, is een hondenpension een goede optie. Maak je geen zorgen, voor de hond zijn dit soort onderkomen inmiddels 4-sterren hotels. Hou er wel rekening mee dat een plek in een dierenpension ruim van tevoren geboekt moet worden. Vooral in het hoogseizoen loop je anders de kans dat alles in de buurt vol zit.

Huisdier mee op reis nemen


Dierenpaspoort
Voor het invoeren van een huisdier moet je kunnen aantonen dat het dier tegen rabiës (hondsdolheid) is ingeënt. Raadpleeg hierover de dierenarts, die hiervoor een zogenaamd dierenpaspoort moet afgeven. Ter voorkoming van besmettelijke ziekten verbieden veel landen de invoer van levende dieren.

Even langs de dierenarts
Het is altijd verstandig om ruim van te voren even een bezoek te brengen langs de dierenarts. In bijna alle landen is een Rabiës enting verplicht en deze moet minimaal 1 maand oud zijn alvorens deze geldig is in het buitenland en dient jaarlijks herhaald te worden. De rabies- en kennelhoest vaccinatie kan prima gecombineerd worden met een ‘cocktail-prik’. Ook een gezondheidsverklaring is in de meeste landen verplicht.

Chippen
Als u uw hond mee over de grens neemt ben u tegenwoordig verplicht de hond te voorzien van een chip.
Medicijnen en dieetvoer
Gebruikt uw hond medicatie of speciaal dieetvoer dan is het verstandig om daar voldoende van mee te nemen omdat in het buitenland niet altijd alle medicatie en dieetvoer van hetzelfde merk verkrijgbaar is.

Parasieten
Voorkom dat uw hond besmet kan raken met parasieten. Behandel uw hond goed van te voren. Als u naar het zuiden gaat komen naast vlooien en teken ook nog andere parasieten voor. Vraag uw dierenarts wat voor middel het beste kunt gebruiken

E.H.B.O. tasje
Als u met vakantie gaat is het verstandig om niet alleen voor u zelf maar ook voor uw hond een EHBO tasje mee te nemen

Inhoud E.H.B.O.-tas
Wat zijn de basisartikelen die er in een E.H.B.O.-tas zouden moeten zitten?
Je kunt ze natuurlijk ten alle tijden aanvullen met dingen die voor jou misschien onmisbaar zijn.
Tekentang.
Verband.
Watten.
Pleisters.
Betadine(poeder).
Coflex-verband.
Schaar, voorkeur voor schaar met een stompe punt.
Eventueel een muilkorf.
Bij de hand hebben van schoon water.

Met de auto op vakantie
Neem je je hond mee op vakantie met de auto en ben je meer dan een halve dag onderweg, dan kan het best wel heet worden in de auto en ook bewegingsvrijheid is natuurlijk beperkt. Net als voor een mens geldt: twee uur rijden, half uur rust. Dit is de optimale manier van reizen, ook voor honden. Goed letten op oververhitting, dus af en toe een raampje open.
Met het vliegtuig op vakantie
Het is verstandig dat u eerst informeert naar de reisvoorwaarden. Het kan zijn dat u verplicht bent uw hond te laten vervoeren in een speciale transportbox.

Bescherm uw hond tegen de hitte !
Betrek in jouw overwegingen om je hond mee te nemen ook het klimaat dat je op de vakantiebestemming kunt verwachten. De ene hond kan nu eenmaal beter tegen de hitte dan de andere. Neem je hem mee naar e en warm land blijf er dan voortdurend op alert dat hij niet door de hitte wordt bevangen . Laat hem bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag rennen en draven. Zorg altijd dat jouw hond zich terug kan trekken in de schaduw als jij ligt te zonnen. En geef je hond in ieder geval voldoende drinkwater.

En eigenlijk moet het overbodig zijn om dit nog te schrijven:

LAAT DE HOND MET WARM WEER NIET ALLEEN IN DE AUTO !!!!!!

Die prachtige airco van jouw auto werkt niet als de motor uit staat en helaas gebeurt het ieder jaar weer opnieuw dat er honden overlijden omdat de hond in de auto achter blijft terwijl het gezin een uitje heeft. Ja, je had de auto in de schaduw geparkeerd, maar de zon…ja die draait…

Toch bevangen door de hitte ?
1) Haal je hond uit zijn hete omgeving.

2) Verlaag onmiddellijk de lichaamstemperatuur door de huid nat te maken met koud water: met een tuinslang of met een handdouche. Ook kan het afgesponst worden of kan er uit een fles of kruik water op de hond gesprenkeld worden. Een andere manier is om het dier in een koud water gevuld bad te zetten of zelfs om het bijvoorbeeld een vijver in te dragen. Doe dit gedurende 5 – 10 minuten: dikwijls treedt dan een duidelijke verbetering van de ademhaling op en begint het weer belang in zijn omgeving te stellen.
Overdrijf dit verlagen van de temperatuur niet, want het mechanisme in de hersenen, dat zorgt voor het regelen van de temperatuur is ernstig verstoord en de lichaamstemperatuur zal doorgaan met verlagen, nog lange tijd nadat met gebruik van het koude water is gestopt. Daardoor kan het gevaar ontstaan , dat de lichaamstemperatuur van het dier te laag wordt.

3) Droog het dier af en breng het naar een koele plaats en zorg voor voldoende drinkwater.

4) Ga toch nog even langs de dierenarts, ook al ziet het er naar uit dat het dier geheel hersteld is.

Praktische tips
Als je de hond meeneemt op vakantie, dan is deze vaak meer buiten dan normaal. Ook zal de omgeving er vaak anders (natuurrijker) uitzien en is de hond extra vatbaar voor de omstandigheden. Hieronder een aantal praktische tips voor zowel de zomervakantie als wintervakantie.

Wintertips
Voeten altijd reinigen als de hond op wegen heeft gelopen die met zout zijn bestrooid.
Voetzolen welke zijn gebarsten of beschadigd insmeren met uienzalf
Probeer te vermijden dat de hond het water ingaat.
Honden die nat zijn niet in de kou laten drogen, maar in de warmte brengen.
Honden kunnen in hun beharing klompjes ijs vast houden, na het uitlaten dus even controleren of deze niet aanwezig zijn.
Ook bij extreme kou geld dat je de hond niet te lang in de auto moet achterlaten.

Zomertips
De hond nooit in de auto achterlaten bij zon!
Zorg dat de hond altijd vers drinkwater ter beschikking heeft.
Vermijd actieve inspanning van de hond bij hete dagen.
Vermijd het lopen op asfaltwegen, door de zon kan dit zacht zijn geworden en branden aan de voetzolen van de hond.
Vermijd dat de hond uit zichzelf in de brandende zon gaat liggen.
Vermijd dat de hond water drinkt uit sloten en plassen
Als je met je hond een flink stuk hebt gewandeld, wacht dan met het geven van drinkwater tot de hond tot rust is gekomen.

Huisdier niet mee op reis nemen
Even langs de dierenarts
Het is zeer verstandig om ruim van te voren even een bezoek te brengen langs de dierenarts. Indien je besloten hebt jouw hond thuis te laten en in een pension onder te brengen is het steeds vaker verplicht een neus enting te geven aan de hond. Informeer daarom op tijd welke regels er gelden in het pension van jouw keuze.

Naar het pension
In het pension gelden bepaalde regels. Jouw hond moet een tatoeage hebben of zijn gechipt en, indien niet gechipt, een dierenpaspoort. Natuurlijk moet het dier ook zijn jaarlijkse entingen gehad hebben. Let op: het enting boekje wat je bij jouw fokker of dierenarts hebt gekregen, is alleen geldig indien jouw hond is gechipt. In het andere geval moet je een dierenpaspoort hebben.
Overbodig om te zeggen, maar ruim van tevoren bespreken is vaak noodzaak want in de zomer periode zijn de pension vaak snel volledig bezet

Bereikbaar
Als je op vakantie bent en jouw hond breng je ergens onder, dan is het belangrijk dat je afspraken maakt met het pension of familielid die de hond verzorgt. Slikt de hond medicijnen? Heeft hij speciaal voer, bijvoorbeeld dieetbrokken of speciale brokken vanwege allergie? Hoe te handelen bij ziekte?

Het is van belang dat bekend is hoe er gehandeld kan en mag worden als er plotseling wat voor doet. Misschien een familielid of vriend(in) die je in zo’n geval kan vertegenwoordigen?

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven