Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Wat zijn anaalklieren?


Anaalklieren zijn eigenlijk geen klieren maar zakjes Het zijn uitstulpingen van de huid tussen de uitwendige sluitspier van de anus.
Ieder zakje heeft zijn eigen afvoerbuisje dat uitkomt op de overgang tussen huid en slijmvlies in de anus. De anaalzakjes en de afvoerbuisjes zijn omgeven door twee soorten klieren. Ze zijn slechts een opslagplaats voor het secreet van de omliggende kliercellen. Het omliggende secreet is een bruinachtige, olieachtige vloeistof.

De geur van de vloeistof zou een functie hebben in de sociale herkenning tussen honden. Meer dan waarschijnlijk hebben ze vroeger een rol gespeeld in de afweer (te vergelijken met het stinkdier).
Als het vocht in de zakjes ophoopt, kan er een ontsteking ontstaan. Het anaalvocht kan bloederig of geel zijn. Er kan koorts en een algeheel ziektebeeld ontstaan

Behandeling
Tijdens het baden kunnen de anaalzakjes eventueel uitgeduwd worden. Voel echter altijd eerst goed.
Als ze moeilijk of niet te voelen zijn, laat de zakjes dan verder met rust. Meer dan waarschijnlijk heeft de hond geen hulp nodig bij het leegduwen.
Zijn de anaalzakjes gemakkelijk te voelen en vertoont de hond abnormaal gedrag (likken, rijden,zwelling bij de anus …..) dan kunnen ze eventueel uitgeduwd worden.
Dit kan het beste gebeuren als de hond in bad gaat en goed ingezeept is, anders kan je terug opnieuw beginnen (reukhinder) !!!

Bij een bezoek aan de trimsalon zal bij elke trimbeurt altijd worden gekeken naar de anaalklieren en indien nodig worden uitgeknepen.

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven