Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Chocolade vergiftiging

 

Er zijn maar weinig mensen die weten dat chocola zeer giftig is voor honden. De stof die dit veroorzaakt heet theobromine dat zit in het niet vette gedeelte van cacaobonen en is de stof die de chocola zijn typische smaak geeft.

Melkchocolade bevat een hoog percentage melkvet en bevat variërende hoeveelheden van het niet vette gedeelte van de cacaoboon. Er zit net genoeg theobromine in om de chocola smaak te geven maar door het hoge percentage melkvet is het niet bitter. Dus hoe meer vet er hoe minder smaakgevende stoffen. In bakkerschocolade zit veel theobromine en smaakt daarom heel bitter. Het percentage theobromine wat er in bakkerschocola zit is 28mg per gram. Pure chocola bevat 16mg per gram en witte chocola 2 mg per gram.

Theobromine heeft een stimulerend effect op het lichaam maar ook een irriterende. De effecten van theobromine is bij honden veel sterker dan bij de mens. Wanneer een hond chocola eet zullen de maagecreties toenemen wat maagzweren tot gevolg kan hebben. Dit kan leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast wat een snelle en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft maar theobromine zorgt er ook voor dat de hond veel moet plassen waardoor hij meer moet drinken en wat hij dan weer zal uitbraken. De hond kan dan uiteindelijk sterven aan een hart- of ademhalingsstilstand.

Er bestaat geen tegengif bij een theobrominevergiftiging
Wij mensen hebben geen problemen met de verwerking van theobromine maar honden dus wel Het duurt bij honden 6 dagen voordat het in het lichaam is afgebroken dus de kans op ophoping is dan ook heel groot. Theobromine heeft 10 à 14 uur nodig om uit de bloedsomloop te verdwijnen. In die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. Theobromine wordt ook heel moeilijk in de lever afgebroken. De effecten van theobromine hangt ook af van het gewicht van de hond.

Kenmerken van een overdosis:
 * verhoogde nervositeit en opwinding
 * trillen
 * hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
 * plotselinge aanvallen
 * zeer snelle hartslag
 * coma

Een snelle hartslag kan voor oudere honden een hartstilstand tot gevolg hebben

Het is daarom heel belangrijk dat hondeneigenaren op de hoogte gesteld worden over theobrominevergiftiging. Een hond die leeft in een gezin met kinderen loopt waarschijnlijk een hoger risico dan in een gezin zonder.

Wat kan een op het oog zo’n onschuldig stukje chocola te weeg brengen. U kunt uw hond dan toch maar beter een hondenkoekje geven.

Hoeveelheden theobromine in chocolade

De concentraties van theobromine varieert met het soort chocolade (uitgaande van normale chocolade en niet van de banketbakker):

* Melkchocolade bevat 154mg/100g
* Pure chocolade bevat 1365mg/100g

De theobromine in snoepjes bestaande uit vulling bedekt met chocolade – zoals gevulde snoepjes en gedroogd fruit bedekt met chocolade, etc- zal meer verzwakt zijn dan in pure chocolade repen en pure chocoladesnoepjes.

Gewicht hond

2,2 kg

4,5 kg

9,0 kg

13,6 kg

18,0 kg

22,6 kg

27,2 kg

31,7 kg

Hoeveelheid melkchocolade

113,4 g

226, g

453,6g

907,2 g

1134 g

1360 g

1814 g

2268 g

Hoeveelheid pure chocolade

14,1 g
28,3 g
70,8 g
92,1 g
127,5 g
156,0 g
198,4 g
240,9 g

Hoeveelheid theobromine
200 mg
400 mg
900 mg
1300 mg
1800 mg
2250 mg
2700 mg
3400 mg

Bij een hond van 10kg is ca 70 gram pure chocolade al een dodelijke dosis.

Eerste hulp: wanneer het minder dan twee uur geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten, probeer hem dan direct te laten braken. Honden braken gemakkelijk, door een eetlepel zout achter op de tong te gooien. En ga voor de zekerheid bij de dierenarts langs.

Merk je dat de hond duidelijk “opgefokt” is, zijn slikreflexen niet meer goed werken, of zelfs comateus dreigt te worden en “in slaap valt”, ga dan onmiddellijk met SPOED naar de dierenarts

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven