Handige tips
Op deze pagina vind u allerlei handige tips en trucks.
Het gaat om handigheidjes, huismiddeltjes en weetjes, die u goed toe kunt passen i.v.m. de verzorging van vacht, tanden, nagels e.d.
Tandverzorging
Om hardnekkige tandplak en aanslag te verwijderen is Gin een uitstekend hulpmiddeltje. Men stipt een week lang met een wattestaafje, gedrenkt in Gin, 1 x per dag de aangetaste tanden aan en na 1 week is de aanslag zo poreus geworden dat deze makkelijk verwijdert kan worden.
Nagelverzorging
Om te voorkomen dat je in “het leven” knipt bij donkere nagels, kun je er een fel lampje onder houden – vaak kun je dan zien waar je moet knippen. Je kunt voor nagels knippen ook een pedicure set gebruiken dan knip je de nagels niet maar vijl/slijp je ze korter. Knip je toch in het leven dan dep je dit met “helse steen”, ook bekend onder de naam zilvernitraat. Dit stelpt het bloeden, een weekje rustig aan doen, en het is weer opgelost. Dus even niet naast de fiets laten lopen. Zilvernitraat is bij je apotheek te verkrijgen, in een houten houdertje.
Warm weer tips
Voor honden die het erg warm hebben zijn er zogenaamde Coolbands te koop. Die banden zijn behoorlijk prijzig, Er is een veel goedkopere oplossing. Je knipt van een zakje ijsklontjes een strook af en rolt deze in zo’n grote rode of blauwe zakdoek en bind die met wandelen om de nek van de hond. Zo hebben ze het heerlijk koel en bij thuis komst doe je het weer af om stijve spieren te voorkomen.
Bak wat afvalvlees voor honden,giet er water bij en laat er bouillon van trekken en als het afgekoeld is, giet het over in een bak voor ijsklontjes en zet het in je vriesvak. De honden hebben dan een lekker verkoelend ijsblokje van ware vleesjus.
Vachtverzorging
Als de hond bang is voor borstelen is het het beste dat de hond niet gelijk benaderd wordt met een kam of borstel. Er zijn handschoenen met rubberen topjes op de markt. Probeer hem daarmee te aaien. maar enkel op plekjes waar hij het graag heeft. Is hij daar ook bang voor, zijn er ook kleine rubberen borsteltjes die je in je hand kan verbergen, beginnen met zacht aaien in het begin – niet echt een borstelbeweging maken. en ook niet langer aaien dan hij het zelf wil en dat elke dag herhalen. Het zal veel geduld en tijd vergen om de hond over zijn angst heen te helpen.
Kom je met je speelse honden op een strand waar ze in teer belanden zijn er de volgende middelen om de teer te verwijderen. NOOIT oplosmiddelen op je dier gebruiken. Neem een fles olijfolie bij de hand en wrijf voorzichtig met een gaasje, gedrenkt met de olie op de teerplekken. herhaal de handeling als er nog teer achterblijft. Als de teer er al zo is ingedroogd dat de olie niet helpt zal je hem er voorzichtig moeten uitknippen. Een wasbeurt met goede hondenshampoo is na de behandeling wel aan te raden.
1 x in de week een beetje schapenvet door de voeding geven, goed voor de vacht en verharing .
Een tip om olie uit de vacht te krijgen: Flink wat Dreft afwasmiddel. Hiermee worden ook olieslachtoffers schoon gewassen. Werkt fantastisch.
Tip tegen teken
Vul een plantensproeier voor de helft met appelazijn en de andere helft met water. Spray de hond hiermee in voordat je naar het bos of andere risicogebieden gaat, waar teken voor kunnen komen. Het ruikt wel iets, maar dat is zo over en het werkt echt
Tip tegen vlooien
Een paar huismiddeltjes die kunnen meehelpen bij het voorkomen van vlooien
Knoflook kent U natuurlijk, in pure vorm of in tabletten. Ook biergisttabletten door het eten, willen nog wel eens een handje helpen. Fenegriekzaad is echter nog vrij onbekend. Dit kruid (de zaden) kunt U kopen in reformzaken. Fijn malen en 2 of 3 theelepels door het eten van Uw huisdier mengen. Na een paar dagen ruikt Uw hond heerlijk kruidig, een beetje naar kerrie. Veel vlooien gaan op de loop voor de luchtjes van deze huismiddeltjes.
Als de hond niet of slecht eet
Meng een beetje appelazijn of karnemelk door het eten, dit werkt eetlust bevorderend.
Voor honden die ziek geweest zijn, of die van ouderdom nog maar weinig kunnen verdragen met eten, kun je havermoutpap maken. Dat wordt nog heel lang wel verdragen als al het andere wordt uitgebraakt. Je kookt de havermout in water, met een scheutje melk erin voor de smaak. Bij honden aan de beterende hand kun je wat hondenbrokken meekoken. Vergeet niet het voedsel voordat je het geeft goed af te laten koelen! Bovendien is het dan lekkerder. Bij honden aan het einde van hun dagen kan de havermoutpap met een klein schepje suiker gegeven worden.
Algehele weerstand
Wat ook heel fijn is voor de honden ,niet alleen voor de vacht maar eigenlijk voor alles,is zeewier. Het is o.a. in blik verkrijgbaar. Het heet ALGOLITH, te koop bij elke dierenzaak. Is niet alleen voor honden,ook voor katten, vogels,knaagdieren. Het heeft een gunstige werking op alle lichaamsfuncties, het dier voelt zich beter,dat kun je weer zien aan de vacht, huid en veren(bij vogels).De natuurlijke kleur van vacht,veren en ogen wordt versterkt .
Voetzooltjes
Dunne of kapotte voetzooltjes kun je behandelen met “vloeibare pleister” van Hansaplast, ook een sneetje in de voetzooltjes behandel je hiermee. Het legt als het ware een tweede huid over het zooltje heen, is pijnstillend en ontstekingsremmend. Kan ook gebruikt worden voor andere wondjes.
De voeten van onze honden in de winter hebben heel wat te verduren, sneeuw ijs en niet te vergeten pekel, hoe bescherm je die…. Knip de haren op de voeten, onder de voeten en tussen de tenen zo kort mogelijk, kan er geen sneeuw en zo in vast gaan zitten. Smeer voor je naar buiten gaat de voetzooltjes in met zuurvrije vaseline, zo voorkom je dat er iets vast vriest. En soms is er geen redden aan maar zit alles toch onder de sneeuwklonters, knijp deze klonten voorzichtig stuk en zit alles vast gebruik dan lauw water om het los te krijgen. Het is na een wandeling in de sneeuw toch aan te bevelen de poten met lauw water te spoelen om de pekel te verwijderen
Bij ontstekingen
Een ouderwets huismiddel tegen ontstekingen is de kwarkwikkel. Men haalt een beker (250 gr) kwark, hoeft niets duurs te zijn – en brengt deze op de plaats van de ontsteking aan. Omwikkelen met aluminiumfolie en laten zitten tot het helemaal opgedroogd is, daarna het vacht schoon maken. In de meeste gevallen is de ontsteking helemaal over of zeer sterk vermindert.
Traanstrepen
Sommige rassen hebben nog al last van tranende ogen. Dit kan lelijke strepen veroorzaken doordat het haar bruin wordt van het vocht. Elke dag de ogen schoonmaken met een speciaal daarvoor bestemde oogcleaner , gekookt water, of gekookte thee (niet bij witte honden). Smeer op het haar in de ooghoeken voorzichtig wat zuurvrije vaseline.