Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Verzorging van het gebit

 

Voor een hond is een gezond gebit een voorwaarde om goed te kunnen eten. Controleer daarom regelmatig het gebit van uw hond. Het regelmatig eten van harde brokken kan bijdragen aan schone, gezonde tanden.

Voor het ontstaan van tandsteen moet er op de tanden en kiezen tandplaque aanwezig zijn. Uiteindelijk verhardt dat onder de invloed van speeksel tot tandsteen.

 

Tandplaque is een witte, zachte, afschraapbare laag die voornamelijk op de rand van het tandvlees zit en die ontstaat door het niet regelmatig schoonmaken van het gebit. Voorkeursplaatsen zijn met name de basis van de hoektanden en de achterste kiezen. Die laag bestaat uit bacteriën, kalk, fosfor, voedselresten en water en wordt bijeen gehouden door een kleverige stof, die de bacteriën produceren.

 

Tandplaque zorgt voor een ontstekingsreactie, die vervolgens door de bacteriën in stand worden gehouden. Als de plaque blijft zitten dan zorgen die bacteriën er samen met het speeksel voor, dat er tandsteen wordt gevormd (verkalking). Op zijn beurt vormt tandsteen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en zo is de cirkel rond. Als gevolg van tandsteen kunnen bloedingen van het tandvlees voorkomen. Ook kan het tandvlees steeds verder aangetast worden, waardoor de tand losser komt te zitten en uiteindelijk verwijderd zal moeten worden.

Tandsteen is op de tanden zichtbaar als bruin beslag; vaak is de onfrisse geur uit de bek van de hond het eerste dat opvalt. Tandsteen is te verhelpen door mechanische verwijdering en via hoogfrequente trillingsapparatuur (ultrageluid). In sommige gevallen is het verwijderen van bepaalde gebitselementen nog de enige oplossing.

 

Door regelmatige gebitsreiniging kan tandsteen voorkomen worden. Het poetsen van de tanden is bij dit schoonmaken zeer belangrijk; het gebruik van tandpasta doet er minder toe, dan de mechanische reiniging. Ook zouden kauwbotten of bijvoorbeeld een flostouw (geef nooit botten van konijn, haas of gevogelte, omdat deze botsplinters veroorzaken, die verwondingen aan slokdarm, maag- en darmwand geven) een preventief effect hebben tegen tandsteen.

U kunt naast het gebruik van een speciale hondentandenborstel de tanden echter ook goed poetsen met uw vinger, gewikkeld in een gaasje. Eventueel kunt u het tandsteen eerst met een wattenstaafje gedrenkt in waterstof peroxyde 3%, dat bij de drogist te verkrijgen is, aanstippen. Het wordt na enige minuten iets makkelijker om het tandsteen te verwijderen, omdat waterstofperoxide het poreuze tandsteen schoon bruist. Bij elk bezoek aan de trimsalon wordt het gebit van uw hond nagekeken en en eventuele lichte aanslag verwijderd. Bij erge aanslag zullen wij u altijd doorverwijzen naar de dierenarts zodat deze professioneel onder narcose verwijderd kan worden.

 

Maar de verzorging van het gebit door de eigenaar blijft veruit het belangrijkste. Oefen dit al met uw pup en houd dit ook vol!

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven