Verzorging van het oor
Het schoonmaken en verzorgen van de oren behoort tot het regelmatig onderhoud van uw hond. In de gehoorgang en schelp bevinden zich vaak haren die regelmatig en zorgvuldig verwijderd dienen te worden. Bij elk bezoek aan de trimsalon worden de oren van uw hond nagekeken en verzorgd.

Het schoonmaken en verzorgen van de oren behoort tot het regelmatig onderhoud van uw hond. In de gehoorgang en schelp bevinden zich vaak haren die regelmatig en zorgvuldig verwijderd dienen te worden. Doet u dit niet regelmatig dan kan vuilvan buitenaf en oorsmeer van binnenuit zich ophopen in de gehoorgang. Dit kan tot ernstige irritaties en ontstekingen leiden die op hun beurt bij niet adequate behandeling kunnen leiden tot binnenoorontsteking, en zelfs tot blijvende doofheid.
Oormijt vraagt een specifieke medische behandeling, alleen zelf schoonmaken is niet afdoende. Oormijten hebben een voorkeur voor warme broeierige oren. Hangoren en dan vooral de oren van langharige honden zijn extra vatbaar daardoor. Oormijt is zeer besmettelijk en het is daarom noodzakelijk om beide oren te behandelen ook al vertoond het andere oor geen symptomen. Heeft u meerdere honden houd dan ook uw andere honden goed in de gaten. Houd uw hond zolang hij onder behandeling is ook even uit de buurt van vreemde honden. Wanneer uw hond aan zijn oren krabt of veel met zijn oren klappert, dan is dat vaak het teken dat er iets mis is met het oor.
Niet altijd hoeft vuil de oorzaak te zijn, ook kan een grassprietje of roggeaartje voor veel ellende zorgen. Vooral bij honden met staande oren wil het nog wel eens gebeuren dat een roggeaartje of grassprietje zich in de gehoorgang nesteld. Wanneer u de spriet niet ziet maar toch vermoedt dat er iets in het oor van uw hond zit raadpleeg dan uw dierenarts. Deze kan met een speciaal instrument diep in het oor kijken en hij/zij heeft ook het juiste gereedschap om de grasspriet te verwijderen. Heeft uw hond geen haren in zijn gehoorgang dan voldoet één maal per week schoonmaken met een watje met daarop oorcleaner (verkrijgbaar bij de dierenarts).
Blijf wel allert op aanwezige parasieten zoals oormijt. Heeft uw hond veel haren in zijn gehoorgang dan dient u deze met regelmaat te (laten) verwijderen. Dit is een vervelend klusje, maar met een beetje geduld, oefening en een vaste hand lukt het best. Wanneer u de oren van uw hond gaat schoonmaken, gebruiken we: krijt, oorpincet/arterieklem, watjes en oorcleaner Leg uw hond plat op tafel of op de grond. Sla de oorschelp weg en houd het oor met uw linkerhand open.

Op deze manier houdt u meteen de kop van uw hond zo stil mogelijk. Zorg dat u goed licht cq zicht heeft zodat u niet het zeer gevoelige oor van uw hond kan beschadigen. Strooi wat krijt (met mate) dit heeft als functie dat u op het toch altijd vette haar wat meer grip verkrijgt. Nu gaat u met de oorpincet/arterieklem of gewoon met duim en wijsvinger voorzichtig de haartjes uit de oren trekken. Doe dit met korte stevige rukjes, dat is het minst vervelend voor uw hond.
Wanneer u alle haren verwijderd heeft moet u het oor nog ontdoen van vuil en oorsmeer. Dit doet u met een watje met daarop wat oorcleaner. In dit geval MOET dit een oorcleaner zijn die weinig of geen alcohol bevat. U heeft namelijk eerder haren verwijderd met wortel en al en deze handeling laat miniscule gaatjes achter in de huid. Gebruikt u nu een cleaner die alcohol bevat dan is dit zeer pijnlijk voor uw hond. Is het oor erg vuil, doe dan een klein scheutje cleaner rechtstreeks in het oor en masseer het vuil zachtjes los.
Ga nooit met een wattenstaafje het oor is, hiermee drukt u het vuil naar beneden waardoor het alleen maar moeilijker te verwijderen is. Vergeet niet het overtollige haar wat de oorschelp bekleedt aan de binnenkant ook zoveel mogelijk te verwijderen, hierdoor krijgt het oor meer lucht en word het minder snel broeierig. Na het schoonmaken zal de hond vaak even wild klapperen met zijn oren. Dit is normaal, aangezien hij nu “blote oren” heeft en dat voelt even vreemd aan.