Waar uw hond met liefde en geduld wordt behandeld

Hoe stop ik het verharen van mijn hond?

 

Tijdens de verhaarperiodes, doorgaans in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes gek van de loslatende haren in huis, op de bank en kleding. Massaal wordt er naar de borstel en allerlei andere materialen gegrepen om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want in de praktijk gebeurt er iets heel anders; door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijderd, maar ook haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet hun uiteindelijke levensduur hebben bereikt. Deze haren zitten dus nog niet los. De traditionele ontwoltechnieken met fijne kam, hark, Furminator of Coat King sorteren de ruiende wolharen niet, maar trekken onrijp, rijp en rot zonder onderscheid in één haal uit. Omdat de haarzakjes onmiddellijk de schade willen herstellen, vormen de haarknopjes met spoed nieuwe, tijdelijke wolharen. Die zijn van matige kwaliteit, waardoor hun levensduur beperkt is. Door de beschadiging van de vacht wordt juist overmatig verharen en klitgevoeligheid in de hand gewerkt.

 

De waskuur Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op, de haren die al wel schade hebben kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het opbrengen van een shampoo verdwijnt vuil en vet van de haren. De haar zuigt door langdurig in weken (miniaal 30 minuten) vol met water en shampoo, wordt zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen. Het uitschudden doet de twijfelgevallen loslaten. Dit uitschudden kunnen we extra ondersteunen door het inzetten van een zogenaamde waterblazer; door middel van een stevige, niet warme luchtstroom blazen we alle ‘niet gave’ uit de vacht, waardoor we zowel de hond als de vacht niet belasten en tevens de hond drogen. Het droogwrijven met handdoeken, doorkammen of föhnen onder begeleiding van borstelen en hitte doet ook het gave deel van de wol loslaten en dat is ongewenst. Na het droogblazen moet er niet nageborsteld worden, omdat hiermee de vachtsamenstelling wordt verstoord.

 

Na een week dient de procedure herhaalt te worden. Op deze wijze wordt de natuurlijke verharing beperkt tot één wolruiperiode per jaar, de echte kortharen uitgezonderd. Door na een week dezelfde wasbeurt te doen, komen de wolharen mee die iets jonger waren dan die van vorige week. Dieren met vachten in, door te vaak borstelen , uitgelokte permanente rui komen na een week terug en de allerergste gevallen nog eens met een maximum van zes beurten. De reguliere waskuur, toegepast op liefst het hoogtepunt van de rui, omvat twee afspraken.

 

Conclusie: Je helpt de vacht er niet mee maar maakt er een probleem bij; meer klitten, sneller verharen.

Echte kortharen zoals Boxers hebben door hun geringe haarlengte in de ‘zomerdaglichtperiode’ tijd genoeg voor twee, soms wel drie verhaarcycli per seizoen. Voor hen werkt de waskuur uiteraard ook.

Tot slot; Een professionele trimsalon heeft alle faciliteiten in huis om deze behandeling doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis!

 

(Met dank aan Jet Bijen-Veldhoen, honden en kattentrimster, paraveterinair, docent Huisdier Kennis Instituut, auteur vakliteratuur en mede eigenaar bij Praktijk voor Huid en Vacht.)

Molendijk 15

4471 BN Wolphaartsdijk

0113-581922

Scroll naar boven